Artikkelbilde


Møt menneskene

Lurer du på hvordan det er å jobbe på plattform
- eller hva en ingeniør arbeider med?

Her forteller unge mennesker hva de jobber med og hvorfor de valgte å utdanne seg innen olje og gass:

Del på Facebook

 

snarvei
Maskiningeniør Tom Håvar Olsen (32):
Når tusenlappene brenner
Midt under en krevende brønnoperasjon kan uventede situasjoner oppstå. Utstyr faller ned eller kiler seg fast tusenvis av meter under bakken. Produksjonen stopper opp, og gode råd er dyre. Veldig dyre.
> Les mer
snarvei
Student, petroleumsfag, Ragnhild Bjørnsen (21):
Frihet og selvdisiplin
25 prosent av Stavangers 1800 ingeniørstudenter er jenter. Ragnhild Bjørnsen (21) er ei av dem. Hun studerer petroleumsteknologi.
> Les mer
 
snarvei
Mastergradstudent Børge Rygh Sivertsen (27):
Tar vare på miljøet
Å ta vare på miljøet, har alltid vært viktig for 27 år gamle Børge Rygh Sivertsen. Ved å arbeide i olje- og gassindustrien får han være med på å sette sitt preg på nye energiløsninger.
> Les mer
snarvei
Sivilingeniør, geofag, Camilla Vatne Aamodt (29):
Mislikte matte – ble sivilingeniør
Da Camilla Vatne Aamodt gikk på videregående skole, likte hun ikke matte. I dag har hun jobbet fem år som sivilingeniør i et større oljeselskap. Hun har aldri angret på at hun valgte å fordype seg i realfag, til tross for at hun syntes det var krevende.
> Les mer
 
snarvei
Miljøteknologen
Jørgen Dale valgte å studere realfag fordi han ville jobbe med miljøteknologi. Ønsket om å jobbe med energi og miljø, førte ham til en jobb innen forskning og utvikling i olje- og gassindustrien.
> Les mer
snarvei
Hjernekraft møter datakraft
For 31 år gamle Kjersti Flaat er geologi det ultimate realfaget. – Jeg har alltid vært fascinert av hvordan landskapet og naturen har utviklet seg. Geologi er et fag hvor jeg får forståelse for naturprosessene. Faget er dessuten en flott blanding av de fleste realfagene, sier hun.
> Les mer
 
snarvei
Mattedoktoren
Hilde tilhører en liten og svært sjelden gruppe mennesker. Hun er doktor i matematikk. I Norge er det bare fire prosent av de som tar høyere utdanning som tar doktorgrad. I praksis betyr det ni år på universitet, tusenvis av sider med pensum, utallige forelesninger, forskning og til slutt fremlegging av doktoravhandling. – Jeg likte det jeg holdt på med, så hvorfor ikke? Spør Hilde.
> Les mer
snarvei
Jorda rundt
Hva med en oljejobb i Texas? Blant høye skyskrapere i Houston, verdens oljehovedstad. Der jobber Hilde Lunde. Hilde Lunde er reservoaringeniør og tok sin Master of Science ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, NTNU, i Trondheim.
> Les mer
 
snarvei
Ekstreme utfordringer
Fra havoverflaten er Ormen Lange-feltet usynlig. Å bygge utstyr som skal virke i 50 år på 1000 meters dyp gjør jobben til sivilingeniør Roger Vangsnes og kollegene hans ekstra spennende.
> Les mer
snarvei
Spesialrobot
Aldri tidligere er det blitt lagt rørledninger under så ekstreme forhold som mellom Ormen Lange-feltet og Mørekysten. Aldri tidligere har 33 år gamle Birgitte Nordvik hatt en mer utfordrende jobb.
> Les mer
 
snarvei
De skaper framtiden
Unge realister er ofte på farten både i Norge og i utlandet for å følge opp forskningsprosjekter innenfor olje- og gassproduksjon. Å utvikle ny teknologi blir stadig viktigere i industrien.
> Les mer
snarvei
Sikkerhetseksperten
Jobben til Kai Solheim er å tenke ut alt som kan gå galt på en arbeidsplass og forhindre at det skjer.
> Les mer
 
snarvei
Spiller på lag med miljøet
Hvordan virker forskjellige kjemikalier på livet i havet? Hvor robust er miljøet i Barentshavet? Olje- og gassindustrien er helt avhengige av mennesker med interesse for og god kunnskap om industriens miljøutfordringer. Marinbiolog Jorunn Klovning er en av bransjens mange miljøeksperter.
> Les mer
snarvei
Elektriker tok master
Det er en litt kjølig lørdag i oktober. Sammen med Stein Even Thomassen står vi på drømmenes teater: Old Trafford. Stemningen er utrolig. Over 67 500 fans hyller verdens mest populære klubb. Her er det alltid fullt.
> Les mer
 
snarvei
Fjernstyrer virkeligheten
Avansert datateknologi gjør at Kristine Thornes og Øystein Ekeli kan følge med på og delta i boreoperasjoner i Nordsjøen fra sine arbeidsplasser på land. Flatskjermer på størrelse med en middels stue gir dem alle opplysningene de trenger for å delta i offshoreoperasjone uten å måtte reise til havs.
> Les mer
snarvei
Tolker olje- og gasshistorien
Geolog Anne Sofie Andersen har som jobb å finne ut hvor olje eller gass skjuler seg under havbunnen, enten det er utenfor norskekysten eller under havet utenfor Venezuela.
> Les mer
 
snarvei
Dataspillteknologi
For mennesker er det umulig å komme seg ned til havbunnen ved Ormen Lange-feltet. Heldigvis er dataspillene oppfunnet.
> Les mer
snarvei
Jentene i verkstedhallen
Jane Rødland og Linda Reiersen har tenkt utradisjonelt når det kommer til yrkesvalg. Jane skal ta fagbrev i havbunnsinstallasjon, mens Linda skal ta fagbrev i sementering. De stortrives som lærlinger. Det er utdannelse med lønn. Spennende praksis og kjekt arbeidsmiljø.
> Les mer
 
snarvei
Utvikler en liten revolusjon
Sivilingeniør Karl Olav Haram er med i et team som kan spare industrien for milliarder av kroner. De må bare klare å konstruere en ekstremt avansert undervannskompressor først.
> Les mer
snarvei
Virkelighetens Playstation
21 år gamle Grete Gjesteland ville jobbe med noe praktisk. Hun endte opp med å bli verdens første kvinnelige FU-operatør med fagbrev i fjernstyrte undervannsoperasjoner.
> Les mer
 
snarvei
Uten matematikk stopper alt
Uten matematikk måtte vi sett langt etter DVD-spillere, fjernsyn, datamaskiner, Internett, mobiltelefoner og det meste av teknologien vi omgir oss med. Kenneth Hvistendal Karlsen bruker matematikk og IKT til å forlenge det norske olje- og gasseventyret.
> Les mer
snarvei
Bruker sansene
Når Marianne Cederløv Solvang går rundt mellom rørene på gassanlegget på Kårstø, må hun kjenne på utstyret med hendene, lytte etter ulyder og bruke luktesansen for å sjekke at alt er som det skal være. Sansene er et viktig arbeidsverktøy for en prosessoperatør.
> Les mer
 
snarvei
Henrik Ingebrigtsen:
Med ambisjon om å vinne
Han ble nummer fem på 1500 meteren under OL i London i 2012, og han har også tenkt å bli en god petroleumsingeniør.
> Les mer
snarvei
På dypt vann
Da Mohammed Kamil var liten, likte han å skru på småting. Nå skrur han på 50 tonn tunge juletrær.
> Les mer
 
snarvei
På vei inn i framtiden
Avgjørelsene geologen Jorun Essén og produksjonsingeniøren Birthe Irgens er med på å fatte fra arbeidsstedet sitt på land, handler rett som det er om flere millioner kroner i ekstra inntekter for selskapet de jobber i. Kraftige fiberkabler sørger for at de alltid er på nett med de som jobber på plattformene ute i havet.
> Les mer
snarvei
Utfordreren
Norsk olje- og gassindustri lever opp til noen av de strengeste miljøkravene i verden. 27 år gamle Torunn Bogenes har som oppgave å utfordre lederne sine til å bli enda bedre til å ta vare på miljøet.
> Les mer
 
snarvei
Sikter mot et liv offshore
18 år gamle Susanne Sandtorv liker praktisk jobbing. At interessen hennes fører henne mot en offshorejobb, ser hun på som ren bonus.
> Les mer
snarvei
Geologen fra Frankrike
Nicolas Taban er fra Frankrike, på jobb i Norge som geolog for et italiensk oljeselskap. – Slik er det når man jobber i en internasjonal industri. I Stavanger er hele olje- og gassindustrien samlet innen en radius på 25 minutter.
> Les mer
 
snarvei
Havbunnen lokker
Da Erling Johannessen skulle velge retning etter ungdomsskolen, visste han at ville velge noe praktisk. Ved å sikte seg inn mot olje- og gassindustrien, visste han også at han ville utdanne seg innen en bransje som alltid vil tilby nye utfordringer.
> Les mer
snarvei
Praktisk utdannelse
19 år gamle Nicholas Simonsen har valgt en utdannelse som krever at han står på. Til gjengjeld får han en spennende og variert arbeidshverdag – og mye fritid.
> Les mer
 
snarvei
Datasamleren
Norske olje- og gassfelt er blant de mest avanserte i hele verden. Magnus Svenssons jobb er å følge oljen og gassen fra brønndypet og fram til det ferdige produktet havner hos forbrukeren.
> Les mer
snarvei
Spenning i praksis
Ingen dager er like, arbeidsoppgavene er utfordrende og arbeidsmiljøet er godt. 19 år gamle May Helen Bleie og 18 år gamle Morten Nedrebø utdanner seg til å bli to av norsk oljeindustris mange praktikere.
> Les mer
 
snarvei
Boreingeniørene
Verken Stig Seland eller Vidar Krone visste hva de ville bli da gikk på videregående skole. Begge visste at de burde velge realfag om de ønsket seg en spennende jobb. I dag arbeider begge som boreingeniører i et stort internasjonalt oljeselskap.
> Les mer
snarvei
Jenter for Realfag 2015 - Oslo
Jenter i 10. klasse, jenter i videregående skole, mødre, rådgivere, lærere: Kom og hør jenter/damer med realfags-bakgrunn fortelle sine spennende historier!
> Les mer
 
snarvei
Jenter for Realfag 2015 - Stavanger!
Jenter i 10. klasse, jenter i videregående skole, mødre, rådgivere, lærere: Kom og hør jenter/damer med realfags-bakgrunn fortelle sine spennende historier!
> Les mer