Når rosa fungerer

I dag er det den internasjonale kvinnedagen 8.mars. Den feirer vi i Norsk olje og gass ved å invitere til Jenter for realfag i tre byer: Lillestrøm, Stavanger og Tromsø.
MERK: Du kan fortsatt melde deg på Jenter for realfag i Tromsø tirsdag 11.mars.
> Meld deg på nå http://paamelding.norog.no/tromso


Langt over halvparten av studentene på universitet og høyskoler er jenter og de velger en utdanning som fører dem inn i andre sektorer enn vår. I olje og gassindustrien er nemlig bare to av ti i ansatte kvinner. Det er ikke godt nok. For å prøve å få flere jenter til å velge seg inn i bransjen viser vi frem de jentene som har valgt en aktuell utdanning og som har fått seg spennende jobber i industrien.

Vi inviterte ikke bare unge jenter, vi inviterer mødrene deres også. De fleste mødrene vet lite om realfag, enda mindre om en ingeniørs hverdag og de færreste mødrene jobber i vår industri.  

Jeg var på arrangementet i Stavanger, og det var helt topp! Det er femte år på rad at vi feirer kvinnedagen slik. Rosa invitasjoner, sjokoladekake og fokus på jenters  utdannings- og  karrierevalg. 

 

Jentedag
> Invitasjonen til Jenter for Realfag i Stavanger (.pdf )

 

Det med å bruke rosa synes jeg i utgangspunktet er litt teit. Men det funker som bare søren! Jentene vet at rosa brosjyrer og invitasjoner henvender seg til dem, og at det ikke gjelder guttene akkurat denne gang. Og det er ikke så ofte olje- og gassindustrien gjør det. 

Konseptet «Jenter for realfag» handler om at jenter og damer som studerer real- og teknologifag, og jobber med disse fagene, forteller yngre jenter om valgene de har tatt, både med tanke på utdanning og karriere. Det er spennende historier, men egentlig ganske vanlige jenter og damer. 

> Gro Brækken, Administrerende direktør i Norsk olje og gass, ønsker velkommen (ekstern videolink)

 

Mange

 

Hørt fra scenen på Universitetet i Stavanger:

«Vi trenger idealistiske og kreative realister som tenker omsorgsfullt.» 

«Realfag er ikke den letteste veien, men det er der det er mest muligheter, og så er det sinnsykt artig.»

«Man får jo en del oppmerksomhet når blant gutta når det ikke er så mange jenter.» 

«I dag er jeg direktør, og det høres veldig fint ut. Men jeg er bare sjef for noen mennesker.»

«Når jeg en sjelden gang er den eneste jenta i et møte tenker jeg litt på det, og får veldig lyst til å lese KK og være sånn ordentlig jente»

«Like etter jeg hadde begynt ble jeg spurt om det ikke var tøft å jobbe i olje- og gassindustrien. Hallo? Det er jo himmelen…»

«Når vi skal ansette ser vi etter gode holdninger og tilpasningsdyktige folk. Om de har gjort noe litt annerledes, om de har en spesiell hobby eller noe annet de brenner for. Liver er ikke A4, det er heller ikke folka vi ser etter.»

 

Jentedag
( Foto: Petro.no )


Hørt fra jenter på videregående skole i pausen:

«Seriøst, dette va knallbra. Alle må få vite om dette. Det er jo så mange kule ting man kan jobbe med.»

Ja, helt seriøst så finnes det uendelig mange kule ting innen olje- og gass.  Men for å få de mest spennende jobbene er det lurest å ha fordypning i realfag på videregående (matte i 2. og 3. og fysikk i 2. klasse), da kan du søke deg inn på tekniske fag (ingeniørfag)Fristen til å søke høyere utdanning går ut 15. april. Godt valg! 


Og gratulerer med dagen!

 

Eli Ane Nedreskår,
Norsk olje og gass

 

 

 

 

Del på Facebook


Flere blogginnlegg:


Hva har popcorn med oljeindustrien å gjøre?

Litt merkelig, men bildet under syns jeg illustrerer ett av de mest spennende fagområdene innenfor olje- og gassindustrien.

Når jeg i fjor skulle bestemme meg for hva jeg skulle studere innen olje- og gass, var det ingen tvil om hva jeg ønsket å holde på med – jeg ønsket å lære meg mer om sikkerhet og oljevern. Jeg går i dag på linjen samfunnssikkerhet og miljø i nordområdene på Universitetet i Tromsø. Bildene je...

Les hele blogginnleggetOTC - en jomfru på verdens største messe
Del III

Lørdag og søndag: OTC-turen handler for veldig mange av de rundt 500 tilreisende nordmennene nettopp om å bli kjent. Med hverandre. Men hvorfor reiser de til Houston for å bli kjent? Kan man ikke treffes på Forus, i Bergen eller Kristiansand?

Mottakelser og teambuilding
Det gjengående mantraet blant de aller fleste jeg snakker med, er at det er i Houston på OTC at vi blir kjent. I Norg har man liksom sjelden tid, vi er alle i tidsklemma. Vi haster fra et møte til et annet og har barnehagebarn som skal hentes. Under OTC er man avkoplet fra hverdagen hjemme.

Fredag kveld er det mottakel...

Les hele blogginnleggetOTC - en jomfru på verdens største messe
Del II

Fredag 2.mai: OTC begynner først mandag, men nordmenn liker å komme tidlig. Hovedsakelig er det tre organiserte fylkesdelegasjoner som reiser til OTC fra Norge: Hordaland, Rogaland og de to Agder-fylkene. Disse består av både politikere, byråkrater og næringsliv. Agderdelegasjonen ankom allerede onsdag, og hadde hatt fullt program torsdag. Fredag fikk Bjørn Vidar og jeg ta del i deres program.

Norway House
Jeg har vært flere ganger på Norway House i Brussel, men visste ikke at de har tilsvarende samlingshus i Houston! Men det har de, og her ble vi hjertelig tatt i mot av den norske generalkonsulen, Jostein Mykletun. Jostein skulle vi se mye til i løpået av uken her i Houston. Men mer om det senere. Innovasjon Norge, INTSOK og flere selsk...

Les hele blogginnleggetOTC - en jomfru på verdens største messe
Del I

Dagene før
Jeg ankom Houston, Texas, torsdag kveld. Konferansen beynner først mandag, så her skulle det bli tid til akklimatisering. Skal snart fortelle hvordan det bare var delvis suksessfullt. Men først noen ord om konferansen. Og byen.

Verdens største olje- og gassmesse
Oil Technology Conference (alle sier ...

Les hele blogginnleggetHverdagshelter

Studenthverdagen er et faktum. I disse tider er alle litt på tuppa, enten det nærmer seg eksamen eller innlevering av bacheloroppgave. Det søte, bekymringsfrie livet på skyene er over. Forelesere, veiledere og foreldre som mener at de har lagt alt til rette for deg gjennom semesteret forventer resultater.

Og sånn forløper dagene seg:

width=680

Noen er på tuppa, andre ikke

width=680

Labrotte

Heldigvis har vi et liv utenom skolen. Et liv fylt med fart og spennin...

Les hele blogginnleggetForvillet til Stavanger

Hei! Vi er to østlandsjenter som forvillet oss til Vestlandet, nærmere bestemt Stavanger, fordi vi ville spille en rolle i oljeeventyret.

Da vi startet på petroleumsteknologi i Stavanger, var fremtiden sånn passe mørk. Familien til Ingrid mente hun var litt gal. Familien til Heidi skjønte ikke hvorfor hun ikke bare kunne finne seg en odelsgutt. I løpet av det første året i Stavanger ble det gjort en del funn på norsk sokkel. Petroleumsstudier ble mer populært. I løp...

Les hele blogginnleggetRealistene skal løse klimakrisen og kreftgåten

I Norsk olje og gass blir vi alltid glade når folk snakker om realfag.
Før helgen var det ingen hvem som helst som satte fagene på agendaen, det var Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Jeg var på plass for å være med å diskutere hvordan vi kan øke interessen for realfag blant unge, og hva politikerne kan bidra med på dette feltet.

Realistene gjør så mangt. Det kan være vanskelig å tenke seg til hva du skal bruke fagene til, fordi de kanskje kan være vanskelig å overføre til hverdagen. Men dette er fagene som faktisk bidrar til å løse dagens utfordringer på alle plan. Hvem tror du kommer til å løse klimaproblemene? Det vet nemlig ...

Les hele blogginnleggetEn vanlig dag på skolen

I forrige uke fikk jeg æren av å være til stede i en av undervisningstimene på Tromsdalen VGS. De har opprettet en linje som kalles «Petroleums- og teknologirettet realfag». Her er det samlet rundt 30 elever som allerede har gjort seg noen tanker om hva de vil bli og hvor de vil jobbe når de er ferdige med skolen.

Det som er spesielt med denne linja er at skoledagen inneholder litt mer enn vanlige fag og skolebenk dag ut og dag inn. Skolen får besøke bedrifter som holder på med petroleumsvirksomhet og andre teknologirettede bedrifter, de har gjestelærere fra Universitetet i Tromsø og kan, slik som i dag, få besøk i klasserommet. 

Denne gangen var ...

Les hele blogginnleggetBill.mrk. Fast følge for fremtiden

Det er lett å la seg engasjere når Norges fremtid skal diskuteres. Hva skal vi leve av? Trenger vi egentlig oljenæringen?

Som rådgiver og informasjonssjef i Norsk olje og gass er vi ofte på farten, og snakker mye med unge som opptas av disse spørsmålene. Denne uken kastet vi oss inn en debatt med harstadværing og advokat Ragni Løkholm Ramberg. Uken før skrev hun et innlegg i den nye nettavisen High North News. Der oppfordret hun sine landsfeller til å være p...

Les hele blogginnleggetMuligheter utenfor allfarvei

Bare så det er sagt. Jeg er en ekte Lofot-patriot. En fordel er kanskje at jeg er født og oppvokst her, omtrent der veien slutter og neste steg er hav og atter hav. Denne uken har jeg vært så heldig å få være hjemom en tur med et særs morsomt mål for øyet. Jeg har vært på gründercamp for kvinner på surfeparadiset Unstad. Driftige kvinner fra Lofoten, Salten og Vesterålen samlet seg for å snakke om det å skape sin egen arbeidsplass, utenfor allfarvei – under camp-tittel ´Om det ikkje går buss´.

Forrige uke skrev jeg om valg. I noen tilfeller er det slik at man er født og oppvokst på et lite sted som ikke tilbyr hundrevis av valgmuligheter på arbeidsmarkedet. Muligheten presenterer seg da for å skape sin egen arbeidsplass. Med dagens teknologi har avstanden til potensielle kunder og storbyer blitt mindre.

Egne bedrifter består ikke bare av kj&osla...

Les hele blogginnleggetValgets kvaler

Over hele landet strømmer nå ungdommer til utdannings- og yrkesmesser. Elever og studenter slipper fri fra klasserommet og skal se seg om i virkelighetens virvar av utdannings- og yrkesmuligheter.

Jeg var så klart på plass på stand for Norsk olje og gass i Tromsø i forrige uke, sammen med min gode kollega Geir – og Morten, som er lærling hos MAERSK. Det endte opp med et skikkelig flashback til min egen situasjon som 16-åring, da det var jeg som skulle velge. Jeg var en av dem som lettere panisk gikk rundt på messen og ikke hadde snø...

Les hele blogginnlegget 

 

 

 

 

 

 

 

Verdensklasseblogger

Eli Ane Nedreskår

Eli Ane Nedreskår
32 år fra Stavanger

Informasjonssjef i
Norsk olje og gass

Studert seks år i Frankrike: litt fransk, en del kommunikasjon og master i HR.

Er samboer og har en gutt på ett år.