Muligheter utenfor allfarvei

Bare så det er sagt. Jeg er en ekte Lofot-patriot. En fordel er kanskje at jeg er født og oppvokst her, omtrent der veien slutter og neste steg er hav og atter hav. Denne uken har jeg vært så heldig å få være hjemom en tur med et særs morsomt mål for øyet. Jeg har vært på gründercamp for kvinner på surfeparadiset Unstad. Driftige kvinner fra Lofoten, Salten og Vesterålen samlet seg for å snakke om det å skape sin egen arbeidsplass, utenfor allfarvei – under camp-tittel ´Om det ikkje går buss´.
Forrige uke skrev jeg om valg. I noen tilfeller er det slik at man er født og oppvokst på et lite sted som ikke tilbyr hundrevis av valgmuligheter på arbeidsmarkedet. Muligheten presenterer seg da for å skape sin egen arbeidsplass. Med dagens teknologi har avstanden til potensielle kunder og storbyer blitt mindre.

Egne bedrifter består ikke bare av kjøp og salg av ting og tang. Du kan også selge din egen kunnskap og kompetanse. Akkurat det har Kriss Rokkan Iversen og Kjersti Busch gjort. Etter at de ble ferdige med sine respektive doktorgrader i marinbiologi og akvakultur bestemte de seg. Ikke nok med at de skulle drive med det de var utdannet til, de ville også bo i Lofoten. Dette resulterte i kunnskapsbedriften SALT. I dag har de hele 7 ansatte, med kontorplass i Svolvær i Lofoten. De driver med forskning, rådgivning og kunnskapsformidling og har betydningsfulle dager der de selv setter agendaen. Sjefer i egen bedrift fra første dag, i 2010. Kundene er over hele landet og består av alt fra Statoil til Staten. De var arrangører for ukas gründercamp sammen med Unstad Arctic Surf, finansiert av ”kvinnemillionen” fra Nordland Fylkeskommune. Her snakket de om sin reise, sine suksesser og feilskjær, og hvordan det å komme med en god idé er litt som å plante et frø som vokser seg stor over tid – hvordan frøet deres og tro på seg selv førte til ”treet” SALT.

Kjersti

Kjersti Eline Busch (t.v) og Kriss Rokkan Iversen har klart å gro sin idè fra frø til godt voksen plante


Jeg er i hvert fall fylt med inspirasjon, glede og positive inntrykk etter å ha hørt historier om alle slags ideer som har vokst seg til å bli en rein tareskog av bedrifter. Å skape noe eget, en arbeidsplass for deg selv og andre, krever mye – men gir nok desto mer stolthetsfølelse i magen og hjertet. Begrensningene skaper du selv, muligheten er der! Sitter du inne med en god idé til en egen bedrift, hvorfor ikke prøve? Vi i petroleumsbransjen er avhengig av kunnskap. Vi kjøper kunnskap hver dag og er avhengig av kunnskapsbedrifter og leveranser fra markedet utenom. Vi ønsker ideene velkommen – i byen eller utenfor allfarvei. Mens du tenker, kan du ta en liten del av starten på min uke med deg.

 

Middag

Den berømte ”mølja” – ferskfisk, lever og rogn! 

 

Hoppende

En flott gjeng med kvinnfolk fra Lofoten, Vesterålen og Salten.

 

I

Etter en dag med mye nyinnhentet kunnskap var det ubeskrivelig deilig å sette seg i stampen.
Ute. I regn og full storm. 

 

Siri Beate Arntzen, 6.februar 2014

Del på Facebook


Flere blogginnlegg:


Hva har popcorn med oljeindustrien å gjøre?

Litt merkelig, men bildet under syns jeg illustrerer ett av de mest spennende fagområdene innenfor olje- og gassindustrien.

Når jeg i fjor skulle bestemme meg for hva jeg skulle studere innen olje- og gass, var det ingen tvil om hva jeg ønsket å holde på med – jeg ønsket å lære meg mer om sikkerhet og oljevern. Jeg går i dag på linjen samfunnssikkerhet og miljø i nordområdene på Universitetet i Tromsø. Bildene je...

Les hele blogginnleggetOTC - en jomfru på verdens største messe
Del III

Lørdag og søndag: OTC-turen handler for veldig mange av de rundt 500 tilreisende nordmennene nettopp om å bli kjent. Med hverandre. Men hvorfor reiser de til Houston for å bli kjent? Kan man ikke treffes på Forus, i Bergen eller Kristiansand?

Mottakelser og teambuilding
Det gjengående mantraet blant de aller fleste jeg snakker med, er at det er i Houston på OTC at vi blir kjent. I Norg har man liksom sjelden tid, vi er alle i tidsklemma. Vi haster fra et møte til et annet og har barnehagebarn som skal hentes. Under OTC er man avkoplet fra hverdagen hjemme.

Fredag kveld er det mottakel...

Les hele blogginnleggetOTC - en jomfru på verdens største messe
Del II

Fredag 2.mai: OTC begynner først mandag, men nordmenn liker å komme tidlig. Hovedsakelig er det tre organiserte fylkesdelegasjoner som reiser til OTC fra Norge: Hordaland, Rogaland og de to Agder-fylkene. Disse består av både politikere, byråkrater og næringsliv. Agderdelegasjonen ankom allerede onsdag, og hadde hatt fullt program torsdag. Fredag fikk Bjørn Vidar og jeg ta del i deres program.

Norway House
Jeg har vært flere ganger på Norway House i Brussel, men visste ikke at de har tilsvarende samlingshus i Houston! Men det har de, og her ble vi hjertelig tatt i mot av den norske generalkonsulen, Jostein Mykletun. Jostein skulle vi se mye til i løpået av uken her i Houston. Men mer om det senere. Innovasjon Norge, INTSOK og flere selsk...

Les hele blogginnleggetOTC - en jomfru på verdens største messe
Del I

Dagene før
Jeg ankom Houston, Texas, torsdag kveld. Konferansen beynner først mandag, så her skulle det bli tid til akklimatisering. Skal snart fortelle hvordan det bare var delvis suksessfullt. Men først noen ord om konferansen. Og byen.

Verdens største olje- og gassmesse
Oil Technology Conference (alle sier ...

Les hele blogginnleggetHverdagshelter

Studenthverdagen er et faktum. I disse tider er alle litt på tuppa, enten det nærmer seg eksamen eller innlevering av bacheloroppgave. Det søte, bekymringsfrie livet på skyene er over. Forelesere, veiledere og foreldre som mener at de har lagt alt til rette for deg gjennom semesteret forventer resultater.

Og sånn forløper dagene seg:

width=680

Noen er på tuppa, andre ikke

width=680

Labrotte

Heldigvis har vi et liv utenom skolen. Et liv fylt med fart og spennin...

Les hele blogginnleggetForvillet til Stavanger

Hei! Vi er to østlandsjenter som forvillet oss til Vestlandet, nærmere bestemt Stavanger, fordi vi ville spille en rolle i oljeeventyret.

Da vi startet på petroleumsteknologi i Stavanger, var fremtiden sånn passe mørk. Familien til Ingrid mente hun var litt gal. Familien til Heidi skjønte ikke hvorfor hun ikke bare kunne finne seg en odelsgutt. I løpet av det første året i Stavanger ble det gjort en del funn på norsk sokkel. Petroleumsstudier ble mer populært. I løp...

Les hele blogginnleggetRealistene skal løse klimakrisen og kreftgåten

I Norsk olje og gass blir vi alltid glade når folk snakker om realfag.
Før helgen var det ingen hvem som helst som satte fagene på agendaen, det var Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Jeg var på plass for å være med å diskutere hvordan vi kan øke interessen for realfag blant unge, og hva politikerne kan bidra med på dette feltet.

Realistene gjør så mangt. Det kan være vanskelig å tenke seg til hva du skal bruke fagene til, fordi de kanskje kan være vanskelig å overføre til hverdagen. Men dette er fagene som faktisk bidrar til å løse dagens utfordringer på alle plan. Hvem tror du kommer til å løse klimaproblemene? Det vet nemlig ...

Les hele blogginnleggetNår rosa fungerer

I dag er det den internasjonale kvinnedagen 8.mars. Den feirer vi i Norsk olje og gass ved å invitere til Jenter for realfag i tre byer: Lillestrøm, Stavanger og Tromsø.

MERK: Du kan fortsatt melde deg på Jenter for realfag i Tromsø tirsdag 11.mars.
> Meld deg på nå http://paamelding.norog.no/tromso


Langt over halvparten av studentene på universitet og høys...

Les hele blogginnleggetEn vanlig dag på skolen

I forrige uke fikk jeg æren av å være til stede i en av undervisningstimene på Tromsdalen VGS. De har opprettet en linje som kalles «Petroleums- og teknologirettet realfag». Her er det samlet rundt 30 elever som allerede har gjort seg noen tanker om hva de vil bli og hvor de vil jobbe når de er ferdige med skolen.

Det som er spesielt med denne linja er at skoledagen inneholder litt mer enn vanlige fag og skolebenk dag ut og dag inn. Skolen får besøke bedrifter som holder på med petroleumsvirksomhet og andre teknologirettede bedrifter, de har gjestelærere fra Universitetet i Tromsø og kan, slik som i dag, få besøk i klasserommet. 

Denne gangen var ...

Les hele blogginnleggetBill.mrk. Fast følge for fremtiden

Det er lett å la seg engasjere når Norges fremtid skal diskuteres. Hva skal vi leve av? Trenger vi egentlig oljenæringen?

Som rådgiver og informasjonssjef i Norsk olje og gass er vi ofte på farten, og snakker mye med unge som opptas av disse spørsmålene. Denne uken kastet vi oss inn en debatt med harstadværing og advokat Ragni Løkholm Ramberg. Uken før skrev hun et innlegg i den nye nettavisen High North News. Der oppfordret hun sine landsfeller til å være p...

Les hele blogginnleggetValgets kvaler

Over hele landet strømmer nå ungdommer til utdannings- og yrkesmesser. Elever og studenter slipper fri fra klasserommet og skal se seg om i virkelighetens virvar av utdannings- og yrkesmuligheter.

Jeg var så klart på plass på stand for Norsk olje og gass i Tromsø i forrige uke, sammen med min gode kollega Geir – og Morten, som er lærling hos MAERSK. Det endte opp med et skikkelig flashback til min egen situasjon som 16-åring, da det var jeg som skulle velge. Jeg var en av dem som lettere panisk gikk rundt på messen og ikke hadde snø...

Les hele blogginnlegget 

 

 

 

 

 

 

 

Verdensklasseblogger

Siri Beate Arntzen

Siri Beate Arntzen
25 år, fra Sørvågen i Lofoten.

Kunnskapsrådgiver i Norsk olje og gass i Nord-Norge på siden av studier i Samfunnssikkerhet og miljø i nordområdene.

Brenner for landsdelen og ny kunnskap!